fbpx
Бременост недела по недела

Алатки

Следење на плодностСледење на бременостСледење на бебиња

 

Млекото кое сте го испразниле од вашите дојки можете да го складирате во стерилен сад или кесичка за таа намена и да стои најмногу 4 часа на собна температура (21-23 степени), 48 часа во фрижидер и 3-4 месеци во замрзнувач. 

Млекото што го складирате за понатамошна употреба треба да го подготвите во точни количини кои вашето бебе редовно ги прима и да го затоплите во сад со топла вода.

 Одмрзнувањето треба да е постепено, со ставање во садови со вода која постепено се загрева сè додека млекото не се одмрзне. Не треба да се одмрзнува нагло под топла вода или во микробранова печка. По одмрзнувањето млекото треба да се употреби во рок од 1 час. Загреаното млеко кое останало неискористено треба да се фрли и да не се употребува повторно бидејќи ги губи своите хранливи вредности.