fbpx

Совети за враќање во форма по породување

Во пост породилниот период со правилни вежби можете да ги вратите во претходната состојба  стомакот, градите, колковите и грбните мускули и да ја добиете нормалната телесна тежина.

Со вежбањето по породувањето ќе постигнете многу повеќе од обично слабеење на телото.

Правилно направените движења ќе ви ја подобрат телесната циркулација, ќе ви го затегнат стомакот со целокупниот преден и заден дел од телото со што ќе ви се олесни враќањето во првобитната фит форма. Освен затегнување на вашето тело, мускули и зглобови, вежбањето во пост породилниот период ќе ви овозможи и едно духовно олеснување и ќе го намали ризикот од депресија.

Програма на постпородилни вежби

КЕГЕЛОВИ ВЕЖБИ: Оние трудници кои за време на бременоста имале проблеми со задржување на нагонот за уринирање треба да продолжат да ги прават овие вежби и по породувањето.

ПЕШАЧЕЊЕ: Со пешачење можете да почнете 10-15 дена по нормалното породување и 15-20 дена по породување со царски рез. Треба да пешачите со нормална брзина и без многу да се заморувате. Се препорачува првите 7-10 дена да пешачите по 8-10 минути, а подоцна временскиот интервал да се зголемува секој ден за 3-5-10 минути.

КОРСЕТ: Носењето корсет претставува причина за дополнително опуштање на стомачната мускулатура и поради тоа не се препорачува негово носење по породувањето.

Вежбите треба да се прават во удобна лежечка положба и пријатна атмосфера.

По породувањето со царски рез се препорачуваат вежби за затегнување на стомакот, вежби за дишење, за циркулација на стапалата, како и собирање и отпуштање на нозете, а сите овие вежби придонесуваат за подобрување и олеснување на работата на дебелото црево. По царскиот рез зголемената циркулација на дебелото црево ќе го олесни проблемот со создавање гасови.