fbpx

Причини за запек (опстипација) кај бебиња и деца (видео)

Ако бебето секојдневно имало 5 до 6 столици, а потоа следните два дена нема воопшто тоа не значи дека треба веднаш да посетите педијатар. Родителите загрижени веднаш почнуваат да размислуваат како да му помогнат на малечкото, а всушност сето тоа е погрешно. Бројот на столици и нивниот состав од голема мера зависат од типот на исхраната – мајчино млеко или адаптирана форумула.

Ако отсуството на столици е придружено со болки и грчеви, ако родителите забележат дека бебето е раздразливо и плачливо тогаш е потребно да дојдат на педијатар каде ќе се утврди вистинската причина.

Д-р Александар Сајковски во ТВ гостувањето во прилог дава стручни совети на оваа тема