fbpx

Braxton Hicks контракции

Контракциите на матката се нормална појава. Се јавуваат како резултат на контрахирање на мускулите на матката. Породилните контракции се разликуваат од лажните или т.н.   Braxton Hicks контракции според фреквенцијата и јачината.
Спонтаните и нередовни   Braxton Hicks контракции најчесто се јавуваат околу 20. недела .Се јавуваат во нередовни интервали и се со слаб интензитет, па многу од бремените жени не ги почувствувале иако се случиле. Овие „лажни“ контракции се всушност подготовка на матката за главната улога – породувањето.

Кои се вистински контракции, а кои Braxton Hicks контракции?

Вистинските контракции го најавуваат чинот на породување, додека Braxton Hicks контракции се на некој начин подготовка на матката за овој чин. Меѓутоа, многу често и појавата на „лажните“ контракции предизвикува паника кај бремените жени, посебно ако станува збор за прва бременост. Всушност, постои навистина голема разлика меѓу двата типа контракции. 

- Braxton Hicks контракциите може да не ги забележите иако се јавиле. Родилните контракции се со многу поголем интензитет и не постои бремена жена што може да не ги регистрира.

- Braxton Hicks контракции се јавуваат во нередовни интервали и се со слаб интензитет.

- Вистинските контракции се јавуваат во одреден интервал, потоа стануваат сè почести и со посилен интензитет.

- Вистинските контракции многу често се придружени со воденест исцедок (водењак) или сукрвица. Покрај тоа, често се јавува и болка во долниот дел на грбот.

Пијте многу течности 

Една од причините за појава на Braxton Hicks контракции е дехидратацијата. Недоволниот внес на течности може и да го зголеми интензитетот на овие контракции. Доколку ги забележите Braxton Hicks контракциите, напијте се вода и одморајте легнати странично. Овие контракции знаат да се јават и како резултат на слаба физичка активност. Она што е од големо значење е да не ве фати паника доколку ги почувствувате.  Доживејте ги   Braxton Hicks контракциите како нормална реакција на телото и подготовка за чинот на раѓање.