fbpx

Спонтано породување или царски рез

Acibadem Sistina BABY

Што да очекувате при двата начини на породување, кои се предностите на спонтаното породување, како се одвива процесот на заздравување по царскиот рез и какви компликации се можни при оваа интервенција се дел од информациите кои можеа да ги слушнат идните мајки на едукативната средба за здрава бременост во Аџибадем Систина. Д-р Ирена Шуплиновска, гинеколог-акушер ги посочи сите предности на спонтаното породување во однос на царскиот рез и ги поттикна бремените самоуверено и храбро да ги очекуваат знаците на породување и самиот чин. Ги објасни знаците кои го означуваат почетокот на процесот на породување и самите фази на породувањето. Се дискутираше и за породување при бременост со близнаци, за состојби кај мајката кои бараат породувањето да се изврши со царски рез, за болката при самиот чин и уште многу други прашања. По предавањето поголем дел од времето беше посветен на прашањата на идните родители на кои одговор даде д-р Шуплиновска.

Следното предавање на тема „Безболно породување и типови анестезија“ ќе се одржи во среда (24.02) во Клиничката болница Аџибадем Систина. Предавањата се бесплатни и може да присуствуваат сите идни мајки. Потребно е само да го регистрирате вашето присуство на 02/ 30 99 500. На сите присутни секоја среда со љубов им подаруваме симболичен подарок од нашите Acibadem Sistina BABY пријатели.