fbpx

Едукативен настан „Да го одржиме доењето заедно“

Под мотото „Да го одржиме доењето заедно“, Клиничката болница „Аџибадем Систина“ ја одбележа светската недела на доењето со едукативен настан.

Присутните гости на почетокот на настанот ги поздрави д-р Душко Фидановски, шеф на Одделот за педијатрија. Д-р Станка Танчева Крстевска, педијатар, ги посочи сите предности на доењето и незаменливата улога на мајчиното млеко, како и придобивките од доењето во однос на растот и развојот на децата. Марина Стерјевска, медицинска сестра - едукатор за доење, на присутните, покрај практичните совети за доење, им објасни и како да се воспостави правилна лактација.

Специјални гости на предавањето беа мајките Катарина Ивановска, Тамара Тодевска и Гордана Клинчарова, кои преку своите искуства ги охрабрија сегашните и идни мајки да продолжат со доењето и да уживате во најубавата животна улога. За доењето кажаа дека е прекрасно искуство, а мајчинството, пак, било најубавото нешто што им се случило во животот.

Во дискусијата се вклучија и присутните во публиката, а подароци за нив  подготвија нашите BABY пријатели - Алкалоид, Медела и Авент.