fbpx

9. месец

Говор: Може да одговори на своето име и други зборови како што е "НЕ". Внимателно ја следи конверзацијата на возрасните. Може да каже "МА-МА" и "ТА-ТА". Сака да имитира звук на кашлица.

Меморија: Забележува кога некој ја напушта собата и може да го забележи неговото враќање.

Фини движења: Ги става и вади играчките од кутија. Сака играчки што се движат со тркалца.

Груби движења: Се исправа и стои придржувајќи се за делови од мебелот. Знае да ги свитка нозете во колената и да седне по стоењето.

Спиење: Ако се оддели од родителите при заспивање, може да биде вознемирено. Се смирува со цицање палец, стискање меки играчки или лулање.