fbpx

17. месец

Говор: Може да се обиде да ги изразува потребите : кажува „ОПА“ за да го кренат во раце. Покажува слики во книгите. Разбира повеќе зборови отколку што може да каже.

Совет: Зборувајте побавно за да може да ве разбере.

Фини движења: Си подава топка и крева предмети во движење. Фрла топка. Пие од чаша.

Груби движења: Има добра контрола кога застанува и се завртува и повеќе сака да ја бутка количката отколку да седи во неа.

Хранење: Палаво е додека јаде. Повеќе сака благи вкусови.

Спиење: Се преморува често и има проблем со заспивањето. Пола од децата на возраст од 1-2 години негодуваат при одење во кревет.