fbpx
Бременост недела по недела

Алатки

Следење на плодностСледење на бременостСледење на бебиња

Воздивнете длабоко. Во оваа недела вашето бебе се смета за терминско. Тоа значи дека доколку се роди, немате причина за грижа, бидејќи е целосно подготвено за живот во надворешниот свет. На вашето малечко му недостасува повеќе простор, па затоа неговите  движењата во матката стануваат се посилни.

 

Вашето бебе е со големина на зимска лубеница

Просечната должина изнесува околу 48 см а тежината е околу 2800 грама

Бебе во 37.недела

Лануго влакненца со кои е покриено телото полека исчезнуваат.

Белите дробови се веќе подготвени за функционирање.

Бебето вежба дишење.

Симптоми кои најчесто се присутни оваа недела

Уште многу кратко време и ќе заборавите на симптомите на бременоста. И во оваа недела голем дел од идните мајки имаат проблеми со киселини, честата потреба за мокрење, како и проблемите со спиење. Доколку имате стрии  во последните недели од бременоста можно е да забележите дека се појавиле нови. 

Советуваме

За кратко време, вашите мисли, чувства и емоции ќе се насочат кон вашето малечко. Пред да го запознаете, прочитајте ги основните карактеристики на новороденчето.