fbpx

Тримесечја

Прво тримесечје

Првите три месеци од бременоста се многу важен период во развојот на плодот. Започнуваат две недели по зачнувањето и трае следните три месеци. Преставува многу нестабилен период во бременоста, бидејќи е најголем ризикот од спонтани абортуси. Затоа и многу идни родители чекаат да помине овој период пред да ја објават радосната вест.  Прочитај повеќе 
 

Недели 4 до 13

 

Второ тримесечје

Влеговте во второто тримесечје, може да се опуштите бидејќи опасноста од спонтан абортус помина. Вашиот стомак од ден за ден сè повеќе ќе расте. Околу 4. месец ќе почнете да го чувствувате движењето на вашето бебе. Како бебето расте така неговите движења ќе бидат посилни. 
Пред 2 месеци вашето бебе претставуваше само група од клетки, а сега веќе има функционални органи, нерви..  Прочитај повеќе
 

Недели 14 до 27

 

Трето тримесечје

Се ближи денот кога, конечно, по девет месеци за првпат ќе го видитеи прегрнете вашето бебе. Кај некои жени во овој период се јавуваат отоци, раздразливост, умор. Но, набргу ќе дојде денот кога вие ќе станете мајка па сите проблеми во бременоста за вас ќе станат минато. 
28. и 29. недела, почнува третото тримесечје од бременоста
 Прочитај повеќе 
 

Недели 28 до породување