fbpx

Породување

Стравот од болката во текот на породувањето ја прогонува речиси секоја бремена жена дури и од самиот почеток на бременоста. Со години родилките биле препуштени сами на себе, ги толерирале родилните болки. Долг временски период преовладувало мислењето дека радоста по раѓањето на детето сама по себе ќе биде доволна за мајката да го заборави страдањето во текот на породувањето. 

Braxton Hicks контракции

Braxton Hicks контракции


[row][column size="1/2"]Контракциите на матката се нормална појава. Се јавуваат како резултат на контрахирање на мускулите на матката. Породилните контракции се разликуваат од лажните или т.н.   Braxt...

Совети за враќање во форма по породување

Совети за враќање во форма по породување

[row][column size="1/2"]Во пост породилниот период со правилни вежби можете да ги вратите во претходната состојба  стомакот, градите, колковите и грбните мускули и да ја добиете нормалната телесна теж...

Ако се одлучивте за царски рез

Ако се одлучивте за царски рез

[row][column size="1/2"]Породувањето е најважниот момент во животот на секоја жена. Во најголем број случаи природното породување се одвива без компликации и затоа гинеколозите секогаш препорачуваат р...