fbpx

Ризична бременост

Бременоста е најубавиот дел од животот на една жена. Трудницата во овој период треба нормално да живее и да  ги извршува своите секојдневни обврски внимавајќи на себе и на плодот што го носи. Но, секоја бременост не е истa, што значи дека кај некои може да се јават компликации кај мајката, бебето или и кај мајката и кај бебeто. Редовните контроли кај вашиот гинеколог ќе ги сведат на минимум ризиците во бременоста.

Повеќе за ризична бременост

 

Бременост со карцином

Бременост со карцином


[row][column size="1/2"]Најчести малигни заболувања во бременост се: карцином на грлото на матката, дојката,  јајчникот, ендометриумот, а поретко меланом на кожата, леукемија, лимфом итн. Особено важн...

Бременост со висок крвен притисок

Бременост со висок крвен притисок


[row][column size="1/2"]Високиот крвен притисок во текот на бременоста е состојба која бара посебно внимание и следење. Без разлика дали се појавила во текот на бременоста или пациентката го имала как...

Цервико-вагинални инфекции во бременост

Цервико-вагинални инфекции во бременост


[row][column size="1/2"]Инфекциите кои може да се јават во бременоста можат да поминат незабележано, а можат да направат оштетувања како на плодот така и на здравјето на идната мајка. За да  се добие ...