fbpx

Fëmijë

Kujdesi për fëmijët është lumturi dhe kënaqësi, por sigurisht që kërkon një përkushtim dhe vëmendje të madhe. Vitet e para të jetës janë periudha më e rëndësishme, prandaj prindërit duhet të mundohen të japin më të mirën për fëmijët e tyre. Në këtë kapitull do të mund të lexoni këshilla për kujdesin e duhur të fëmijës, si të veproni në mënyrën e duhur kur fëmija ka temperaturë, si ti edukoni siç duhet… Lexoni dhe karakteristikat më të rëndësishme të rritjes dhe zhvillimit të fëmijës gjatë muajve.

Më tepër për fëmijët

 

Alarm – Fëmija ka temperature

Alarm – Fëmija ka temperature[row][column size="1/2"]Ndoshta deri tani keni patur përvojë që vogëlushi juaj të zgjohet i shqetësuar në mes të natës, i djerësitur dhe i nxehtë. Gjëja e parë që ju vjen ndërmend është se fëmija ka t...

Ruani dhëmbët e qumështit të fëmijëve

Ruani dhëmbët e qumështit të fëmijëve[row][column size="1/2"]Dhëmbët e qumështit të fëmijëve janë po aq të rëndësishme sa ato të përhershmit. Ato ruajnë hapësirën për dhëmbët e përhershëm.  Në rast të humbjes së hershme të dhëmbëve të qu...

Si ti edukoni siç duhet fëmijët tuaj

Si ti edukoni siç duhet fëmijët tuaj

 

[row][column size="1/2"]Mos e fajësoni fëmijën tuaj në çdo veprim, fëmijët janë pasqyra e sjelljes tuaj.  Ndonjëherë arsyet apo shkaqet kërkojini tek vetja. Pyesni veten se çfarë duhet të ndryshoni n...

Si të matni temperaturën siç duhet

Si të matni temperaturën siç duhet

Temperatura normale e trupit është temperatura deri në 37 gradë C. E matur nën sqetull, ose 37,5 gradë C e matur në mënyrë rektale (anale). Temperatura mund të matet edhe nga goja, duke e vendosur ter...

Kur duhet të kryeni bris

Kur duhet të kryeni bris

Bris (strisho) tek fëmijët duhet të kryhet vetëm kur fëmija ka simptoma – kollë të zgjatur, dhimbje apo acarim të fytit, temperaturë, sekrecione nga hunda me ngjyrë të verdhë apo jeshile. Nëse këto si...

Mos jepni antibiotik pa arsye

Mos jepni antibiotik pa arsye

Asnjëherë mos i jepni antibiotik fëmijës tuaj pa rekomandimin e mjekut! Gjithmonë konsultohuni me të dhe dërgojeni fëmin në kontroll. Shpesh ndodh që kur prindërit kanë ndonjë problem kërkojnë këshill...

Ndani kohë për familjen tuaj

Ndani kohë për familjen tuaj

Kohët e fundit, fëmijët gjithnjë dhe më tepër janë të ‘zënë’ me teknologjinë bashkëkohore si kompjuter, lap top, tablet, ndërsa prindërit të lodhur nga orët e gjata në punë, pothuajse nuk ju kushtojnë...

Ushqimi organik është zgjedhja e duhur

Ushqimi organik është zgjedhja e duhur

Jeta e çdo prindi ndryshon me lindjen e fëmijës, ndërsa prioritetet vendosen në mënyrë krejtësisht të re. Shëndeti i fëmijës vjen në rradhë të parë, ndërsa ushqimi i duhur bëhet prioritet. Qumështi i ...

Ndihmoni fëmijën tuaj për të mësuar më lehtë

Ndihmoni fëmijën tuaj për të mësuar më lehtë

Për shumë fëmijë, të mësuarit është problem dhe mundim i cili zgjat tepër kohë, dhe nuk jep rezultatet e pritshme. Atëherë shkolla është e mërzitshme, ndërsa mësimet të mundimshme. Kur fëmija nuk meso...

Çfarë nëse fëmija bie me kokë

Çfarë nëse fëmija bie me kokë

Fëmijët nuk kanë frikë nga lartësia. Kurioziteti i tyre shpesh mund të jetë shkaku i lëndimeve serioze për shkak të rënies. Një rrezik tjetër është se , ndryshe nga të rriturit fëmijët nuk kanë instik...

Këshilla për udhëtime me fëmijë të vegjël

Këshilla për udhëtime me fëmijë të vegjël

Udhëtimi me fëmijët, veçanërisht kur shkoni në ndonjë destinacion më të largët, mund të jetë tepër i mundimshëm. Prindërit në raste të tilla pyesin se çfarë duhet të bëjnë për ti argëtuar fëmijët e ty...

Largoni fëmijët nga kompjuteri

Largoni fëmijët nga kompjuteri

Aktiviteti fizik është një segment i rëndësishëm për zhvillimin e fëmijës. Që në moshë të hershme, të rinjtë duhet të merren me ushtrime. Nëse fëmijët tuaj nuk janë fizikisht aktiv, detyra juaj është ...

Vogëlushi juaj ka alergji nga ushqimi

Vogëlushi juaj ka alergji nga ushqimi

Nëse fëmija juaj pas konsumimit të ndonjë ushqimi të caktuar, ka njolla apo skuqje të lëkurës, i shfaqen kruajtje  në pjesën e hundës apo në të gjithë fytyrën, më pas fillon ti zihet fryma dhe ankohet...

Bëni kujdes me desertet

Bëni kujdes me desertet

Edhe pse desertet janë një pjesë e vakteve, këshillohet që të tregoni kujdes me to. Sot fëmijët janë të varur ndaj markave të çokollatave, biskotave, etj. ky është dhe qëllimi i prodhuesit të këtyre p...

Anemitë në fëmijëri

Anemitë në fëmijëri

Anemia apo gjaku i dobët, zakonisht është çrregullim i gjakut. Ndodh kur zvogëlohet numri i eritrociteve të shëndetshme (qelizat e kuqe të gjakut) apo përqëndrimi i hemoglobinës. Qelizat e kuqe të gja...

Keqpërdorimi i antibiotikëve

Keqpërdorimi i antibiotikëve

Mos harroni! Antibiotikët janë ilaçe të cilat shërbejnë për kurimin e infeksioneve bakeriale.vetëm përdorimi i tyre i duhur, i kontrolluar, racional, dhe i justifikuar mund të parandaloj përhapjen e p...

Këshilla për udhëtime me fëmijë mbi moshën 5 vjeçare

Këshilla për udhëtime me fëmijë mbi moshën 5 vjeçare

Flisni me fëmijët rreth udhëtimit: planifikojeni udhëtimin së bashku me fëmijën tuaj, ndonjëherë kjo është më e rëndësishme se vetë udhëtimi. Merrni me vete një hartë dhe disa fotografi të destinacioni...

Kafshët shtëpiake dhe fëmijët JO në të njejtin ambient

Kafshët shtëpiake dhe fëmijët JO në të njejtin ambient

Shumë nga prindërit e rinjë pyesin veten nëse është gabim që në të njejtin ambient të qëndrojë edhe fëmija e tyre edhe kafsha e tyre shtëpiake. Mjekët pediatër nuk rekomandojnë që fëmijët e vegjël të ...

Bajamja e tretë te fëmijët i bënë inflamacion edhe veshit

Bajamja e tretë te fëmijët i bënë inflamacion edhe veshit

Prindërit zakonisht janë të brengosur për shkak të inflamacionit të shpeshtë të bajames së tretë te fëmijët e tyre. Shpesh ata janë në dilemë rreth trajtimit, nëse mjekohet me antibiotikë ose është më...

Si ti mbrojmë fëmijët nga lëndimet në kokë?

Si ti mbrojmë fëmijët nga lëndimet në kokë?

Fëmijët nuk kanë frikë nga lartësia. Kërshëria e tyre shpesh mund  të jetë shkak për lëndime serioze si pasojë e rënies. Rrezik plotësues është se te fëmijët, për dallim nga të rriturit, nuk është i z...

Çfarë të ndërmerrni nëse fëmija bie në kokë

Çfarë të ndërmerrni nëse fëmija bie në kokë

Lëndimet në kokë mu d të ndahen në të jashtme (shpesh në lëkurën e kafkës) dhe të brendshme (lëndime të kafkës, trurit dhe enëve të gjakut në kafkë). Për fat të mirë, shumica e lëndimeve në kokë janë ...

Deformimet e lindura zgjidhen nëse zbulohen herët

Deformimet e lindura zgjidhen nëse zbulohen herët

Displasia në këllk (pelvis), shtrembërimi i shputës së këmbës dhe shtrembërimi i qafës, janë tre deformimet më të shpeshta tek të porsalindurit. Pasi këto ndryshime tek foshnjat vërehen nga prindi, gj...

Trajtimi i bajameve të pezmatuara

Trajtimi i bajameve të pezmatuara

Pezmatimi i bajameve zakonisht shfaqet në moshën e fëmijërisë, veçanërisht ndërmjet moshës 2 dhe 7 vjeçare, pikërisht kur fëmijët fillojnë të socializohen me fëmijë të tjerë në kopësht dhe në shkollë....

Ndihma e parë gjatë rënies me kokë tek fëmijët (video)

Ndihma e parë gjatë rënies me kokë tek fëmijët (video)

Edhe gjatë pakujdesisë më të vogël të pridërve, mund të ndodhë që fëmija të bjerë me kokë.  Si duhet të reagojmë gjatë një momenti të tillë? A duhet të dërgohet menjëherë fëmija tek mjeku dhe cilat ja...

Fëmijët duhet ti nxirrni jashtë edhe gjatë teperaturave minus

Fëmijët duhet ti nxirrni jashtë edhe gjatë teperaturave minus

Prindërit zakonisht kërkojnë ti mbajnë fëmijët mbyllur në shtëpi, në ambiente të ngrohta. Megjithatë, ju jeni ata të cilët duhet të krijoni rregulla të shëndetshme për fëmijët tuaj – shprehet Dr. Alek...

Shkaku i shfaqjes së kapsllëkut tek bebet dhe fëmijët

Shkaku i shfaqjes së kapsllëkut tek bebet dhe fëmijët

Nëse fëmija ka pasur 5-6 jashtëqitje në ditë dhe dy ditë më pas nuk ka asnjë jashtëqitje, kjo nuk do të thotë se duhet menjëherë të paraqiteni tek mjeku pediatër. Prindërit të shqetësuar menjëherë fil...